Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Το σχολείο δεν προσφέρει γνώσεις.

Είναι φορές που αναλογίζομαι τα χρόνια που πέρασαν από τότε που εγώ ήμουν μαθήτρια - δεν είναι και πολύ μακριά για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά θα λέγαμε ότι έχω μια απόσταση ασφαλείας. :)
Είναι κοινώς αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα ότι η περιβόητη ΥΛΗ των μαθημάτων τρέχει, ότι ο όγκος των γνώσεων είναι τεράστιος και ότι τα περιθώρια είναι τόσο στενά που λίγες ευκαιρίες για παρέκκλιση από το μάθημα προσφέρονται στον εκάστοτε εκπαιδευτικό. 
Μετά, λοιπόν, από χρόνια και τώρα που υπηρετώ στην εκπαίδευση από το πόστο αυτού που κάθεται στην πιο βολική καρέκλα μιας αίθουσας, σκέφτομαι ότι τελικά το σχολείο δεν προσφέρει γνώσεις...
Προτού υπερθεματίσετε ή αντιδράσετε με την άποψη ας δούμε το σκεπτικό παρέα...
Το σχολείο δεν προσφέρει γνώσεις. Θα λέγαμε ότι μάλλον προσφέρει πληροφορίες. Σαν τις ειδήσεις των 8... Πολλές πληροφορίες, ασυνάρτητες και άδετες μεταξύ τους, με μπόλικη προπαγάνδα όταν πρόκειται για "λεπτά" ζητήματα.
Κι όμως. Εγώ εκεί βλέπω το ρόλο του σχολείου! Πέρα από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού που εκεί πραγματικά μαθαίνεις εκ του μηδενός...στις υπόλοιπες στ' αλήθεια παίρνεις πληροφορίες! Και πάλι θα υπεραμυνθώ αυτής της ιδέας. 
Διότι, το σχολείο αν σου δώσει γνώσεις είναι σα να σου δίνει μασημένη τροφή. Ασυναίσθητα αναπτύσσεις τη νοοτροπία να περιμένεις μια ζωή από τους άλλους να σου δώσουν τη γνώση. Έτσι προκύπτουν οι άνθρωποι που περιμένουν να μάθουν από την τηλεόραση, που περιμένουν να τους πει ο καθηγητής τι να κάνουν και ξαφνικά όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση μόνοι τους πελαγώνουν. Η γνώση έτοιμη, ναι, μεν μπορεί να σου προσφέρει κάτι, δεν μπορεί να σου προσφέρει όμως όσα σου προσφέρει μία πληροφορία στην οποία καλείσαι να εμβαθύνεις, να ψάξεις την αλήθεια της, να βρεις το επιχείρημα να την ανατρέψεις. 
Στην πραγματικότητα, μιλάμε για την παθητική και την ενεργητική στάση απέναντι στη γνώση. Όταν σου δίνω μία γνώση σε θέτω θεατή στη γνώση αυτή. Όταν σου δίνω μία πληροφορία σε καλώ να ενεργοποιηθείς. Σε βάζω σε θέση να ανακαλύψεις μόνο σου την αλήθεια. 
Δε ξέρω για σας, αλλά εγώ προτιμώ ενεργούς ερευνητές, παρά παθητικούς δέκτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου