Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Έθιμο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα!

3 Δεκέμβρη σήμερα και η Δράμα βρίσκεται σε αναβρασμό!
Για όσους δεν γνωρίζουν την πόλη, μέσα στο κέντρο της υπάρχει μια ολόκληρη περιοχή πλημμυρισμένη από νερό. Μικρές λιμνούλες και ποταμάκια, πάπιες, χρυσόψαρα και γρασίδια σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της πόλης και ανάμεσα κάμποσες καφετέριες, όπου κάθε Δραμνινός κάνει το πέρασμά του ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Μια μικρή όαση λοιπόν στο κέντρο της πόλης. 
Αυτή η μικρή όαση, αντίθετα με τον καιρό, κάθε 3 του Δεκέμβρη, με πολύ πολύ κρύο γεμίζει κόσμο. Ο λόγος;
Η ιστορία λέει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε μια εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Όταν λοιπόν οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη και πήγαν να "πατήσουν" την εκκλησία αυτή, ο τόπος πλημμύρισε νερό. Γέμισαν τα πάντα και έτσι οι κατακτητές δεν μπήκαν ποτέ στην εκκλησία. 
Το συγκεκριμένο οίκημα χάθηκε με τα χρόνια, ωστόσο στη μέση ακριβώς της μικρής λίμνης που δημιουργήθηκε, βρίσκονται τα θεμέλιά του. Και έτσι, κάθε παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, δηλαδή κάθε 3 του Δεκέμβρη, βράδυ, μαζεύονται όλοι για να την τιμήσουν. Θέλουν λοιπόν να ανάψουν ένα κερί στην εκκλησία της. Πώς το κάνουν αυτό; Κατασκευάζουν όλοι μικρά καραβάκια από όποιο υλικό σας περνά από το μυαλό - με δημοφιλέστερα το φελιζόλ και το ξύλο - τα διακοσμούν και τα φτιάχνουν όμορφα, στερεώνουν ένα κερί πάνω στο καραβάκι τους και το στέλνουν στο κέντρο της λίμνης. 
Είναι μια εικόνα πραγματικά όμορφη να τη βλέπεις. Πάρτε μια γεύση:

Το θεωρώ ένα πολύ τρυφερό έθιμο και μια πολύ γλυκιά κίνηση...
Χρόνια πολλά στην πόλη μου λοιπόν! Και του χρόνου με υγεία

φωτογραφίες του Βασίλη Καραουλάνη

2 σχόλια:

  1. Το αγαπώ αυτό το έθιμο, είναι σκέτη μαγεία το θέαμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ήξερα ότι μία Δραμινή θα εκτιμούσε την ανάρτηση, αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσει αυτό το έθιμο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή